poniedziałek, 24 października 2016

Ciasto korzenno-marchewkowe



Ostatnio chodziło za mną jakieś ciasto, takie w klimacie jesiennym. W garażu całe wiadro marchewek z ogródka, więc padło na ciasto marchewkowe. Prosty skład, proste wykonanie, i super korzenny aromat. Miękkie i wilgotne, a co najważniejsze zdrowe i bez białego cukru.




Składniki
ok 350g marchewki
4 jajka
1,5 szklanki mąki owsianej (lub innej bezglutenowej)
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka miodu
niecałe 2/3 szklanki oleju kokosowego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński, a dlaczego pisałam w innym moim poście w dziale porady)
łyżeczka przypraw do piernika
łyżeczka cukru waniliowego lub najlepiej ekstraktu waniliowego


Jajka ubijamy mikserem na dużych obrotach, następnie dodajemy ksylitol i cukier waniliowy nie przestając miksować. Kolejno dodajemy olej kokosowy, wszystkie składniki sypkie i miód. Miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy marchewkę startą na małych oczkach i delikatnie miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Masę wlewamy do formy (u mnie keksówka) nasmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do mokrego patyczka).

Smacznego jesiennego.


5 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowe! Szczególnie te 3 łyżki ksylitolu, czyli E 967.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastosować inny zamiennik słodyczy lub zrobić bez :) Akurat ksylitol jest jednym z najlepszych zamienników cukru.

    OdpowiedzUsuń