poniedziałek, 24 października 2016

Kurczak w sosie koperkowym - wersja FIT


Moją ulubioną potrawą obiadową, jeszcze w czasach przed dietą był kurczak w sosie koperkowym, najlepiej z kluskami na parze. Uwielbiam sos na bazie koperku! Niestety zawsze był to sos robiony na śmietanie, w związku z tym niezbyt dietetyczny. Żeby nie odmawiać sobie sosu koperkowego przedstawiam wersję fit - równie smaczną a o wiele zdrowszą.

Składniki
100 g piersi z kurczaka
1/4 cebuli
pół łyżeczki oleju kokosowego
pęczek koperku
1/3 szklanki wody
2 łyżki mąki jaglanej
4 liście świeżego lubczyku
2 szczypty soli himalajskiej, papryki czerwonej słodkiej, pieprzu i kurkumy
jako dodatek u mnie Kosma ryżowa, ale można coś innego


Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy posiekaną cebulę. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i papryką i dodajemy na patelnię. Gdy się usmaży dodajemy posiekany koperek, wodę, sól, pieprz, lubczyk i gotujemy przez chwilę. W tym czasie mieszamy mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z patelni. Wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, a następnie gotujemy chwilę.
Taki obiadek to porcja ok 360 kcal (liczone z moją kosmą (3 łyżki))
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mąka? Odpada nic w niej nie ma z fit już lepiej zagęścić łyżką jogurtu naturalnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba że ktoś jak ja ma nietolerancję na mleko ... ale oczywiście można jakimś jogurtem roślinnym, ew. śmietanką roślinna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń