środa, 19 lipca 2017

Ciasteczka jagodowe dla alergików i wegan


Niestety zapadł na mnie wyrok: nietolerancja pokarmowa na jajka i mleko krowie. Z mleka krowiego już dawno zrezygnowałam ale jajka ? Używałam je prawie do wszystkiego a teraz trzeba się nauczyć żyć bez nich. Tak powstał przepis na ciasteczka jagodowe. Są bez glutenu, bez jajek, bez mleka krowiego i bez cukru. Wyszły, są zbite w środku ale smaczne :) Zapraszam po przepis

Składniki (na 12 ciastek)

  • budyń jagodowy bezglutenowy (1 opakowanie)
  • pół szklanki skrobi z tapioki
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki owsianej 
  • 2 łyżki mąki z migdałów ziemnych (można pominąć lub dać make ze zwykłych migdałów)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu (można dać 3 jak ktoś lubi mniej słodkie)
  • 2 banany
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • jagody ok 150 g

Sypkie składniki łączymy w misce i mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, olej i rozgniecione widelcem banany i mieszamy a następnie blendujemy blenderem ręcznym. Trochę ponad pół jagód dodajemy do ciasta i mieszamy. Masa będzie gęsta jak gęsta śmietana. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, rozkładamy opakowania na muffinki na blasze (wyszło 12 sztuk). Masę przekładamy łyżką do każdej foremki a na wierzch układamy kilka jagód. Pieczemy w piekarniku ok 30 minut.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz