środa, 26 października 2016

FIT Krem pomidorowy z orzechami nerkowca i bazylią


Jesień w tym roku nie zachwyca, dlatego idealna będzie zupka na rozgrzanie. Od małego uwielbiam pomidorową, ze śmietaną i lanymi kluskami. Mama robi najlepszą na świecie!. Inspirowana ulubioną zupą zrobiłam wersję fit - bez śmietany i mięsa, ze zdrowym olejem kokosowym, świeżą bazylią i orzechami nerkowca, które sprawiają że zupa jest bardziej kremowa.




Składniki na dwie porcje:
garść orzechów nerkowca
pół cebuli
ząbek czosnku
2 plastry selera (korzeń)
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
szklanka pomidorów krojonych w sosie własnym z puszki (uważajcie na te z Biedronki - mają cukier w składzie)
ok 15 liści świeżej bazylii
szklanka wody
1/4 szklanki mleka kokosowego (napój np ecomil)
2 liście laurowe
sól i pieprz

Na mojej zupie ułożyłam szaszłyki z kurczaka - podsmażone plastry z piersi kurczaka doprawione solą, pieprzem, oregano i curry :)


Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem na min 15 minut (lepiej dłużej, chodzi o to żeby łatwo było je zblendować). W garnku podgrzewamy olej kokosowy i dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, liście laurowe oraz pokrojony na kosteczki seler. Smażymy chwilę a następnie wlewam y wodę i gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie wyciągamy liście, dodajemy koncentrat, pomidory, orzechy, mleko kokosowe oraz przyprawy i blendujemy wszystko na gładki krem blenderem ręcznym. Dekorujemy liściem bazylii i ewentualnie szaszłykami z kurczaka jak u mnie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz