piątek, 31 marca 2017

Fit sernik z jogurtu greckiego


Sernik jest moim ulubionym ciastem, dlatego najczęściej z nim eksperymentuje, wciąż szukając najlepszego przepisu na zarówno smaczną jak i zdrową opcję. Niestety z racji problemów z tarczycą muszę unikać nabiału, ale sernik bez sera to wciąż nie to samo (może w końcu mi się uda). Aby trochę odchudzić sernik z sera, użyłam jogurtu greckiego, cukier zastąpiłam ksylitolem, jest bez glutenu i bez spodu - sama masa serowa. Jak najbardziej fit, zawiera tylko 5 składników. Wyszedł smaczny, przygotowanie jest banalnie proste więc zapraszam do spróbowania!




Składniki na mała blachę 15x20 cm

  • duży jogurt grecki 400ml
  • 3 jajka
  • opakowanie budyniu bezglutenowego waniliowego (używam celiko bo ma najkorzystniejszy skład i jest bez cukru)
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka cukru waniliowego bio (cukier trzcinowy - lepsza alternatywa od białego) ja używam ten 
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe do posypania
Jogurt grecki łączymy z żółtkami, budyniem i proszkiem do pieczenia i miksujemy na wysokich obrotach na jednolitą masę. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli, ksylitolem i cukrem waniliowym. Białka nie ubiją się na sztywną pianę, bo mamy ksylitol, ale należy je ubijać tak długo, jak masa zrobi się gęsta i zwarta. Przekładamy masę z białek do masy z jogurtem i mieszamy drewnianą łyżką by połączyć oba składniki. 
Blaszkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę na blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę. Serniczek bardzo wyrośnie, ale potem oklapnie - nic nie szkodzi, i tak będzie puszysty. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz