wtorek, 4 kwietnia 2017

Krem z topinamburu z pistacjami



Kolejna propozycja na zupę - krem, tym razem z zapomnianego w Polsce odpowiednika ziemniaka - topinamburu. Na szczęście znowu zaczyna być popularny i coraz bardziej dostępny, a warto go jeść, bo często jest uznawany za super food - zawiera dużo potasu i obniża poziom cukru we krwi, a to tylko jedne z jego zalet. A zupka jak zwykle bardzo prosta w przygotowaniu.



Składniki (dla 2 osób)

  • topinambur ok 120 g
  • ziemniak
  • pół pora
  • mała cebula
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 garście pistacji
  • pół limonki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę obieramy i siekamy drobno, por kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę i por. W tym czasie obieramy topinambur i ziemniaka i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna i jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie zalewamy ok 3 szklankami wody, tak aby przykryć warzywa i gotujemy pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. Pistacje obieramy z łupinek i miażdżymy w moździerzu lub drobno siekamy nożem. Zupę z warzywami blendujemy na krem, następnie dodajemy sok z połowy limonki oraz przyprawy. Na talerzu posypujemy pistacjami.
Porcja ok 180 kcal

Aby przekonać was bardziej do topinamburu polecam przeczytać więcej ciekawych informacji na jego temat na stronie https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/topinambur/ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz