wtorek, 4 lipca 2017

Krem ze szparagów


Sezonowo - krem z białych szparagów. Tylko 5 składników..Jak zwykle proste wykonanie i samo zdrowie ! Jedzmy kremy bo są bardziej wartościowe niż zupy :)



Składniki (na 2-3 porcje)

  • 600 g szparagów białych
  • por
  • cebula
  • czosnek
  • sok z połówki cytryny
  • olej kokosowy (łyżeczka)
  • pierz, sól, tymianek
Por kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy por, cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Szparagi czyścimy, obieramy i dodajemy do gotującej wody. Następnie dodajemy przyprawy, sok z cytryny i warzywa z patelni. Gotujemy do miękkości i blendujemy na krem.
Można posypać orzechami nerkowca :) Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ta zupka to dobry sposób by dzieciaki do jedzenia szparagów zachęcić ;) przynajmniej w naszym przypadku zadziałało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieciaki... albo męża :) też działa :)

    OdpowiedzUsuń