piątek, 30 marca 2018

Wegański sernik z kakaowym spodem


Zdążyłam przed świętami, i wrzucam przepis na prosty, wegański sernik. Będzie pasował i na święta i na co dzień. Łatwy do wykonania, nie zajmie dużo czasu. Podstawą jest kasza jaglana, ale dla tych którym nie podchodzą im jagielniki - nie zrażajcie się, smakuje jak sernik z sera. Bez nabiału, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. A smakuje - przekonajcie się.

Składniki na mała blaszkę (ok 16 cm)
Spód:

  • 80g daktyli suszonych
  • 60g migdałów
  • 150g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki kako
  • kilka kropel aromatu naturalnego karmelowego (można pominąć)
  • łyżka cynamonu
Masa:
  • szklanka kaszy jaglanej suchej
  • dwie szklanki mleka kokosowego (nie mleczka)
  • łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki ksylitolu (ale można spokojnie dać pół szklanki jak ktoś nie lubi słodkich)
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180 stopni. Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na ok 20-25 minut. W tym czasie mielimy osobno migdały, osobno płatki owsiane. Mieszamy zmielone w misce razem z kakao i aromatem. Dodajemy namoczone daktyle, do tego ze 3 łyżki wody z daktyli i blendujemy blenderem ręcznym na zwartą, gęstą masę (jak będzie za gęsta dodać więcej wody). Blachę do pieczenia smarujemy olejem koksowym dno wykładamy papierem do pieczenia. Do formy nakładamy masę i dociskamy ją do dna, oraz brzegów formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.



Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą kilka razy. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy, aż kasza wszystko wsiąknie (ja doprowadzam do zagotowania pod pokrywą, a następnie gotuję bez pokrywki). Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny, ksylitol, olej kokosowy, cynamon i blednujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Wykładamy masę do foremki z dnem. Posypujemy na wierzchu płatkami migdałowymi lub wedle uznania czymś innym. 

Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie wegańskie ciasta :) Będę musiała zrobić zamiast tego klasycznego!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smakowicie i z chęcią wypróbuję ten przepis! Szkoda, że jest już po świętach, ale myślę że i tak trafi się jakaś okazja to spróbowania czegoś słodkiego ;) Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie kusząco wygląda ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak wygląda! To też jest bardzo ważne bo oczywiście oczami też jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy, zdrowy deserek. Muszę go dopisać do mojej już długiej listy serników :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wszystkim tutaj zrobiłaś właśnie smaka na ten sernik. Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje. Koniecznie muszę skorzystać z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. To racja, sernik wygląda obłędnie. Gdybym tylko miała nieco więcej talentu do pieczenia, to z całą pewnością postarałabym się go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tego co widzę to na ten blog naprawdę wchodzi bardzo dużo osób.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten blog. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kumpel bardzo dużo powiedział mi o tym blogu. Dużo z tego blogu można się dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeżeli szukacie sprawdzonej apteki internetowej, to zdecydowanie mogę Wam polecić stronę https://aptekacentrum.lublin.pl , poniewaz uważam, że mają bardzo dobre ceny i ogromny wybór produktów. Jeżeli jesteście zainteresowani to wszelkie informacje znajdziecie na stronie głównej.

    OdpowiedzUsuń