niedziela, 20 sierpnia 2017

Pasztet z wątróbek kaczych


Mam propozycje na idealne śniadanie dla osób z insulinoopornością, nietolerancją glutenu, jajek i mleka i ogólnie dla tych co chcą się zdrowo odżywiać. Kromki z pasztetem :) Kromki to upieczona dynia Hokkaido a pasztet to własnoręcznie zrobiony, zdrowy pasztecik z wątróbek kaczych. Bez mąki i innych dodatków, a smakuje jak ten sklepowy. Takie kanapki na prawdę wiele się nie różnią od tych standardowych. Cały czas bałam się podrobów ale na prawdę nei ma czego, bo w tym wydaniu są pyszne.
Składniki na pasztet:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wątróbki kacze (mogą być inne drobiowe) 500 g
  • 3 łyżeczki smalcu (można użyć masło klarowane ale na smalczyku jest lepszy:) )
  • sól, pieprz, dwie szczyty tymianku i 3 liście laurowe
Cebulę siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu (polecam wszystkim ten rozdrabniacz BOSHa, jestem mega zadowolona). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i podsmażamy na patelni na smalcu razem z cebulą. Wątróbki myjemy i oczyszczamy z żyłek, tniemy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i czosnku, przyprawiamy i smażymy pod przykryciem ok 15 min aż będą miękkie. Wyjmujemy liście laurowe, jeszcze przekładamy do miski i blendujemy blenderem ręcznym na jednolity pasztet. Jeżeli będzie konsystencja trochę za sucha można dodać smalcu lub oliwy. Pakujemy do słoiczka lub jemy od razu. Słoiczek można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Ja na śniadanie zjadłam pasztet z dynią Hokkaido, którą pocięłam na plastry jak kromki chleba i upiekłam w piekarniku. Później rozsmarowałam na nich pasztet. 
Polecam ! 

2 komentarze:

  1. Wątróbki się albo kocha albo nienawidzi :D na szczęście jestem w tej pierwszej grupie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. W jaki sposób dbacie o swoje zdrowie? Ze swojej strony mogę Wam polecić siłownie zewnętrzne , ponieważ uważam, że jest to świetny sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu. Co Wy o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń