- dwa bakłażany
- dwie polędwiczki z indyka (ok 400g), w oryginalnej wersji jest wołowina lub jagnięcina
- puszka krojonych pomidorów w sosie własnym - użyłam włoskich bo mają lepszy aromat
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- przyprawy - sól, pieprz, cynamon cejloński, chilli
Bakłażana myjemy, kroimy w podłużne paski o szerokości ok 1 cm, ściągamy skórkę. Posypujemy solą i wykładamy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy ok 9 minut.
W tym czasie siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę i mielimy mięso. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem i dodajemy mięso. Kiedy mięso się zetnie, dodajemy pulpę pomidorową oraz przyprawy - najlepiej po 2-3 szczypt, cynamonu można dać więcej - ok 5 szczypt.Mieszamy i dusimy przez około 15 minut.
Bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie wykładany na niego mięso z pomidorami, później kładziemy kolejną warstwę bakłażana i kolejną warstwę mięsa.
Pieczemy w piekarniku 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Szacunek za brak beszamelu:D Ten przepis jest idealny dla mnie. Beszamel to coś co najbardziej denerwuje mnie w lasagne.
OdpowiedzUsuńKiedyś to próbowałem zrobić podobną moussakę, jednak ta jedzona w Grecji była bez porównania. Może zrobie i drugie podejście do tego wyzwania kulinarnego :D
OdpowiedzUsuńTakie dania jednogarnkowe to jedna z moich ulubionych w kuchni rzeczy. Głównie jednak robie zapiekanki i lasagne, muszę też coś takiego zdrowego wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAkurat mam bakłażana w lodówce i zastanawiałam się co z nim zrobić :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak to danie smakuje. Nigdy nie miałam okazji odwiedzić Grecji ani poznać tamtejszej kuchni.
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda. podziwiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować, więc koniecznie muszę spróbować też tego dania :)
OdpowiedzUsuńZdrowie jest dla mnie mega istotne. Kurcze te fit potrawy wyglądają mega smacznie i chciałbym kiedyś się nauczyć gotować.
OdpowiedzUsuńAle smaczny blog :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Inhalatory Rzeszów
Zapraszam na mojego bloga - prace o zdrowiu. Dużo pożytecznej wiedzy.
OdpowiedzUsuńMój bardzo bliski kumpel powiedział mi że bardzo dobrze zrobię jak skorzystam z bardzo profesjonalnej firmy Pluskwa .Ja na pewno nad tym się bardzo zastanowię.
OdpowiedzUsuńMój bardzo bliski przyjaciel powiedział mi żebym wszedł na ten blog.Ja na pewno zostanę na tym blogu.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie - postanowiłam wypróbować ze względu na składniki. Zdecydowanie moje smaki, na pewno będę robiła bardzo często :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa jestem bardzo zadowolony z tego blogu bo jest bardzo dużo ciekawych artykułów.Kumplowi na pewno polecę ten blog.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ tego blogu na pewno przeczytam każdy artykuł. Z każdego artykułu mogę się bardzo dużo dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie:) Jeżeli chodzi o dietę to też super sprawdza się catering dietetyczny. Znajdziecie taki na stronie https://www.kuzniazdrowia.pl
OdpowiedzUsuńNajpierw przeczytałam Fit Moussaka bez szmalu hahaha :D Super sprawa :D
OdpowiedzUsuńNa pewno na tym blogu zostanie bo ten blog jest prowadzony bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńWszystkim zainteresowanym tematem zdrowego życia, regularnych ćwiczeń oraz zdrowej żywności mogę zdecydowanie polecić siłownie zewnętrzne . Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie i regularnie z niego korzystam.
OdpowiedzUsuńGotowanie to moja pasja, a więc nie obejdzie się bez próby przyrządzenia tego dania.
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł!
Dużo komentarzy jest pod tym artykułem. To na pewno jest bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam Wam stronę, na której znajdziecie największą ofertę siłownie zewnętrzne w Polsce, z których sam regularnie korzystam i szczerze polecam. O zdrowie trzeba dbać, dlatego zainteresowanym polecam wejść na stronę głowną.
OdpowiedzUsuńWczoraj o tym blogu się dowiedziałem. Z tego blogu można się dowiedzieć bardzo dużo.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że dopiero dzisiaj tutaj wpadłem. Ten artykuł jest ciekawy.
OdpowiedzUsuńmniai
OdpowiedzUsuńPlacek wygląda bardzo apetycznie, a przepis nie jest tak skomplikowany.
OdpowiedzUsuńPiec muflowy to rodzaj pieca laboratoryjnego, który znajduje szerokie zastosowanie w analizie chemicznej i badaniach materiałowych. Jego główną cechą jest zamknięta komora spalania, która izoluje materiał próbny od bezpośredniego działania płomieni, zapewniając bardzo czyste warunki dla procesów termicznych. Piec muflowy jest niezbędny w laboratoriach wykonujących precyzyjne analizy termiczne.
OdpowiedzUsuń