czwartek, 27 października 2016

Budyń ryżowy z kakao



Kolejny post dla wielbicieli budyniu... Ja nigdy za nim nie przepadałam, ale za tym zdrowymi wersjami jak najbardziej. Przedstawiałam już przepisy na budyń z kaszy jaglanej, budyń z awokado, teraz przyszła kolej na ryż




Składniki
4 łyżki ryżu basmati (wychodzi najlepiej)
szklanka mleka kokosowego (napój)
łyżeczka cukru kokosowego
łyżeczka sproszkowanego korzenia maca (jeden z superfoodów, daje kopa energii na cały poranek, dodatkowo dodaje fajnego posmaku)
łyżeczka kakao

Ryż gotujemy na mleku kokosowym, na koniec dolałam trochę wody. Dodajemy cukier kokosowy i maca.. Blendujemy na budyniową masę blenderem ręcznym, ewentualnie dodając trochę wody żeby konsystencja nie była bardzo zwarta (jaką kto lubi). Na koniec posypujemy kakao.
Takie śniadanko to mega dawka węglowodanów, czyli kupa energii. Kalorycznie ok 360 kcal.

Przepisy na pozostałe budynie można znaleźć TUTAJ

1 komentarz:

  1. Świetna sprawa! Uwielbiam takie słodkie miseczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń