niedziela, 16 października 2016

Pikantny krem dyniowo-brzoskwiniowy


Kto nie lubi kremów! Mam propozycje na szybki i prosty krem, bez gotowania, pikantny, jesienny bo z dynią i brzoskwinią. Z pieprzem cayenne który zawiera kapsaicynę - przez nią czujemy pieczenie, ale ma ona wiele zalet zdrowotnych: działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwbólowo, i wspiera odporność. Zachęciłam ? Zapraszam



Składniki
dynia ok 250 g
2 brzoskwinie
pół szklanki mleka kokosowego (napój np Ecomil)
olej kokosowy (płynny)
pieprz cayenne i oregano


Dynię kroimy w kostkę, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy oregano i pieprzem cayenne, kropimy olejem kokosowym. Pieczemy w piekarniku ok 15 minut na 180 stopniach. Upieczona dynię przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną brzoskwinię i mleko kokosowe, dodajemy odrobinę wody i blendujemy na krem (jeśli będzie za gęsty dodajemy wody).
Pół przygotowanej porcji to ok 130 kcal
Smacznego zdrowego!

2 komentarze:

  1. Pychotka! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupy na mleku kokosowym, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń