sobota, 15 października 2016

Ryżowa, wegańska pizza z patelni


Kiedy w sobotę trzeba iść do pracy a po niej coś szybko ugotować... Moja propozycja to jeden z tych przepisów, o których się myśli "to nie może wyjść". Wyszło i to bardzo dobrze. Pizza z patelni, bezglutenowa, w mojej dzisiejszej wersji wegańska, ale dodatki mogą być różne. Bez trudnych zabiegów, smarowania patelni, i tym podobnych. Najprostsza jaką kiedykolwiek robiliście czy będziecie robić. Zapraszam



Składniki na ciasto

  • pół szklanki mąki ryżowej (u mnie z brązowego ryżu)
  • łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego rafinowanego
  • ciepła woda
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz i oregano




Na górę

  • pieczarki
  • bazylia 4 listki
  • papryka
  • pomidor
  • kiełki rzodkiewki



Mąkę mieszamy z olejem i mała ilością wody, tak, aby ciasto się lepiło i dało formować. Ugniatamy je przez chwilę, następnie przenosimy kulkę ciasta na suchą patelnię (taką nieprzywierającą) gdzie ją rozpłaszczamy i ładnie formujemy w kształt pizzy. Na cieście rozsmarowujemy ok 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz i oregano.

W mojej wersji położyłam na wierzch pieczarki, listki bazyli i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ok 15 minut aż ciasto zrobi się chrupiące i lekko brązowe a warzywa rozmiękną. Na tak gotową pizze kładziemy pozostałe dodatki, u mnie pomidory i kiełki rzodkiewki.
Porcja takiej pizzy to około 440 kcal
Smacznego !









2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo świeżo, fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Od dawna szukałam przepisu na dietetyczna pizze ale tylko ta mi przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń