piątek, 14 października 2016

Pieczony pomidor faszerowany ryżem


Wieczorową porą przepis na smaczną i dietetyczną przekąskę. Kalorycznie to tylko 120 kcal!!. Faszerowany pomidor, pieczony w piekarniku, z nadzieniem z ryżu brązowego, cebuli i czosnku. Smakuje wszystkim...




Składniki
pomidor
ryż (u mnie brązowy i taki polecam - najzdrowszy i jak dla mnie najsmaczniejszy) - 1,5 łyżki
ząbek czosnku
1/3 cebuli
szczypiorek
oliwa z oliwek
szczypta soli, pieprzu i tymianku

Ryż gotujemy (brązowy to ok 30 minut gotowania), w międzyczasie ścinamy górę pomidora i wydrążamy środek. Kiedy ryż się ugotuje mieszamy go razem z miąższem pomidora, przeciśniętym ząbkiem czosnku, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Farsz wkładamy do pomidora i pieczemy ok 30 minut w piekarniku na 180 stopniach. Na koniec skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Samo przygotowanie bardzo proste, jedynie czas przygotowania to 30 minut gotowania ryżu i 30 minut pomidora w piekarniku, więc trzeba sobie wcześniej zaplanować, lub wybrać jakiś szybciej gotujący się ryż.



1 komentarz: