sobota, 29 października 2016

Owsiane ciasto z jabłkami i świeżą żurawiną


Długi weekend a z nim zjazdy rodzinne przy herbatce... przydałoby się do niej jakieś zdrowe ciasto, najlepiej z sezonowymi owocami. Pomysł padł na jabłka których jeszcze dużo zostało w spiżarni i świeżą żurawinę, którą można teraz dostać w sklepach. Powstało szybkie ciasto, na bazie mąki owsianej, bez białego cukru. Zapraszam!




Zdjęcia tym razem gorszej jakości bo nie mam pod ręką mojego aparatu... ale zapewniam że ciasto prezentuje się świetnie !


Składniki
4 jajka
1,5 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki oleju kokosowego (najlepiej płynny)
3 łyżki płaskie ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego o czym pisałam TUTAJ)
3 malutkie jabłka
żurawina świeża - około dwie garści


Jajka z ksylitolem miksujemy do uzyskania puszystej pianki, dodajemy olej kokosowy, a następnie mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, dobrze mieszamy mikserem. Forme do pieczenia (u mnie prostokątna o wymiarach trochę większych niż a4) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Na wierchu układamy pokrojone w kostkę jabłka i przekrojoną na pół żurawinę. Pieczemy 45 minut w piekarniku na 180 stopni.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz