piątek, 9 grudnia 2016

Jaglanka z mandarynkami, orzechami i chia


Zima to sezon mandarynek, są wtedy najsmaczniejsze i dosyć tanie. I oczywiście kojarzą się ze świętami, bo co roku dostajemy je od babci czy dziadka pod choinkę. Dzisiaj propozycja na mandarynkowe, węglowodanowe śniadanie z królową kasz.




Składniki

  • kasza jaglana 3,5 łyżki
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 2 mandarynki (małe)
  • łyżeczka nasion chia
  • 2 orzechy włoskie
  • łyżeczka cynamonu



Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą dwa razy, następnie zalewamy mlekiem ryżowym i gotujemy ok 15 minut. Mandarynki obieramy w plasterki dodajemy do ugotowanej kaszy. Na wierzchu ozdabiamy nasionami chia i orzechami włoskimi i cynamonem. Jaglanki nie trzeba dosładzać bo mleko ryżowe jest wystarczająco słodkie (mam na myśli te bez cukru)
Kalorycznie jak zawsze na śniadanka 320 kcal




3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sezonie mandarynkowym nie może zabraknąć takiego śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obecnie sezon na mandarynki, więc trzeba korzystać ile się da :)

    OdpowiedzUsuń