wtorek, 31 stycznia 2017

Jagielnik Pina Colada


Moje kolejne podejście do jagielnika - czyli sernika bez sera, a z kaszą jaglaną. Tym razem pieczony. Zaszalałam z ananasem bo teraz wszędzie w promocji i dodałam kokos więc wyszła pina colada. Serniczek prosty w przygotowaniu i każdemu powinien wyjść. Jak zawsze bez glutenu i rafinowanego,białego cukru



Składniki na blaszkę 15cm

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki ksylitolu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 szklanki obranego ananasa
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka agar-agar
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki cukru kokosowego

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą a następnie zalewamy szklanką mleka kokosowego i 1/3 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut, ewentualnie dolewając wody, żeby kasza nie przywarła do dna. Do ugotowanej kaszy dodajemy ksylitol, sok z cytryny, niecałe pół szklanki pociętego na kawałeczki ananasa, 2 łyżki wiórków kokosowych i olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Ewentualnie można dodać więcej ksylitolu jak dla kogoś będzie za mało słodkie. 
Blaszkę smarujemy po bokach olejem kokosowym a dno wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo go smarując olejem. Wylewamy masę sernikową i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35-40 minut. Masa może sprawiać wrażenie ruszającej się ale zastygnie. Zostawiamy sernik do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na 3,4 godziny (może być na całą noc).
Po tym czasie szklankę pociętego na kawałki ananasa podgotowujemy w rondelki w pół szklance wody, aż zmięknie. Dodajemy agar-agar i cukier koksowy i blendujemy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie wylewamy na masę sernikową. Można posypać wiórkami kokosowymi. Zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na godzinkę.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz