wtorek, 21 marca 2017

Bezglutenowa babka z polewą kakaową FIT


Były ciasta na Boże Narodzenie, czas na te Wielkanocne. Na pierwszy ogień idzie babka  bezglutenowa. Składniki to głównie jajka, jest puszysta i wygląda jak ta prawdziwa. Na wierzchu ze zdrową polewą kakaową. Wykonanie bardzo proste - jak zawsze :)


Składniki (na małą formę 18cm )

  • jajko
  • 5 białek
  • 3 łyżki syropu klonowego + łyżeczka do polewy
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • laska wanilii
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki kakao

Białka ubijamy ze szczyptą soli w misce na wysokich obrotach na sztywno. Dodajemy syrop klonowy, nasionka z laski wanilii i 3 łyżki oleju kokosowego i miksujemy na wolnych obrotach. Osobno mieszamy mąkę, proszek i wiórki. Po wymieszaniu dodajemy je do masy dalej mieszając na wolnych obrotach. Formę do babki smarujemy olejem kokosowym i podsypujemy mąką. Przelewamy masę i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 25 minut.
Przygotowujemy polewę kakaową - w rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy  syrop klonowy i kakao. Dokładnie mieszamy i polewamy gotową babkę po wierzchu. 
Smacznego!
Talerzyk od nadzwyczajnie.pl


2 komentarze:

  1. Musiała być niesamowicie delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! Chyba wezmę pod uwagę ten przepis wybierając wypieki na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń