poniedziałek, 27 marca 2017

Szpinakowe naleśniki z nadzieniem pieczarkowym



Wiosna a więc zielono na talerzu ! Lekki obiadek idealny na początek wiosny to szpinakowe naleśniki z nadzieniem pieczarkowo-cebulowym. Wykonanie jest bardzo proste gwarantuję że każdy zrobi :)


Składniki dla 2 osób

  • 2 jajka
  • mrożony szpinak ok 100 g (może być też świeży)
  • mąka ryżowa 2/3 szklanki
  • pół szklanki wody
  • szczypta sody
  • sól
  • łyżeczka masła klarowanego
Nadzienie
  • pieczarki ok 300 g
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól
Na suchej patelni rozgrzewamy mrożony szpinak, żeby go rozmrozić. Jeżeli używamy świeżego szpinaku też należy go podgrzać na suchej patelni aż "zwiędnie". Szpinak łączymy jajkami i wodą blendujemy by wszystkie składniki się połączyły. Dodajemy pomieszaną mąkę, sodę i sól mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni do naleśników rozgrzewamy masło klarowane i wylewamy masę, smażymy z obu stron. Do przewracania najlepiej użyć packi, bo przy przewracaniu rzucając można naleśnika trochę złamać (sama mąka ryżowa bez skrobi nie jest bardzo elastyczna).

Na patelni po szpinaku rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulkę, pieczarki drobno pokrojone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy, przyprawiamy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Nadzienie nakładamy na naleśnik i składamy.
Kalorycznie ok 370 kcal na porcję
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz