niedziela, 11 czerwca 2017

Pieczarki otulone kurczakiem FIT


Wreszcie pozycja obiadowa, bo ostatnio same słodkości. Pyszne pulpeciki z cała pieczarką w środku, z mięsa z piersi kurczaka. Zdrowe, proste w wykonaniu i efektowne. Podane z kaszą i pieczonymi plastrami buraka. Mniam!


Składniki (dla 2 osób)

  • 2 małe piersi z kurczaka, ok 200 g
  • 6 pieczarek (najlepiej małych/średnich)
  • jajko
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 ząbki czosnku
  • masło klarowane (3 łyżeczki)
  • kasza gryczana ok pół szklanki
  • 2 buraki
  • zioła prowansalskie i oliwa z oliwek
Pieczarki myjemy i obieramy. Podsmażamy w całości na patelni na łyżeczce masła klarowanego, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce do mielenia lub jak ktoś nie ma (jak ja ) to można drobno pociąć i zmielić blenderem ręcznym. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i jajko i mieszamy do uzyskania mięsnej masy. Bierzemy trochę masy, i formujemy w kulkę, którą rozpłaszczamy. Na wierzchu kładziemy pieczarkę i oblepiamy mięsna masą, Formujemy pulpety i smażymy na 2 łyżeczkach masła, na początku obracając klopsiki do ścięcia mięsa a potem pod przykryciem, aż się zarumienią i usmażą w całości. 

Kaszę gotujemy a buraki obieramy i kroimy w plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołami i pieczemy na blasze wyłożonej folią ok 30 min w 180 stopniach. Polewamy na koniec oliwą z oliwek.
Smacznego :)
Kalorycznie ok 400 kcal


3 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka w wielu postaciach ale w takiej jeszcze nie jadłam :D koniecznie muszę spróbować :D świetne przepisy :D pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mozna smazyc na oleju kokos.?

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście :) olej kokosowy to zawsze dobra opcja :)

    OdpowiedzUsuń