piątek, 16 czerwca 2017

Tajska zupa z kurczakiem


Często są u mnie zupy, ale w postaci kremów. Dzisiaj propozycja na zupę - nie krem. Tajska, z posmakiem imbiru, curry i kokosa, z dużą ilością warzyw i piersią z kurczaka. Przygotowanie jest jak zwykle bardzo proste.

Składniki (dla 2 osób)

  • kawałek świeżego imbiru (ok 30g)
  • pół szklanki mleczka kokosowego 22%
  • cukinia
  • pół kalafiora
  • 2 marchewki
  • pierś z kurczaka ok 200g
  • starta skórka z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 szczypty curry i majeranku
  • łyżeczka oleju kokosowego

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego starty imbir. Chwilę podsmażamy, dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy i startą skórkę cytryny. Doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie myjemy warzywa i kroimy je na drobne kawałki. Cukinię kroimy w talarki. Mięso kroimy w drobna kostkę. Dodajemy warzywa i mięso do garnka i dolewamy wody tak, aby przykryć warzywa i mięso. Gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut aż wszystko zmięknie. Na koniec dodajemy miód. nalewamy zupę do miseczek i posypujemy płatkami migdałowymi.
Porcja ok 400 kcal
Miseczka od nadzwyczajnie.pl 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz