poniedziałek, 3 lipca 2017

Zdrowe kakao bez cukru


Małe brzdące uwielbiają kakao. Sama jako maluch ciągle je piłam i do dzisiaj mi zostało. Szkoda tylko, że ogólnodostępne kakao to w składzie przede wszystkim cukier, albo syrop glukozowy. Dlatego specjalnie dla małych i dużych wielbicieli kakao - zdrowa wersja bez cukru, z naturalnym słodzikiem - bananem. tylko 3 składniki i ekstra szybkie wykonanie.

Składniki

  • banan
  • pół szklanki mleka kokosowego (np Ecomil)
  • łyżeczka czubata kakao gorzkiego bezglutenowego

Banana kroimy na plastry, wrzucamy do blendera, dodajemy mleko i kakao i blendujemy. Jak ktoś lubi rzadsze można dodać mleka. Jak ktoś chce na ciepło - mleko podgrzać. 
Kalorycznie ok 230 kcal, i większość to węgle także z umiarem :) 

5 komentarzy:

  1. Z mlekiem kokosowym? Musi być pyszne! Na pewno zrobię. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla takiego kakao, warto wcześniej wstać, żeby móc go wypić przed pracą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często zastępuję mleko rozgniecionym bananem. Sprawdza się to również doskonale w przypadku owsianek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Enoo, jak cacao to tylko bez cukru :D

    OdpowiedzUsuń