poniedziałek, 24 października 2016
Ciasto korzenno-marchewkowe
Ostatnio chodziło za mną jakieś ciasto, takie w klimacie jesiennym. W garażu całe wiadro marchewek z ogródka, więc padło na ciasto marchewkowe. Prosty skład, proste wykonanie, i super korzenny aromat. Miękkie i wilgotne, a co najważniejsze zdrowe i bez białego cukru.
Składniki
ok 350g marchewki
4 jajka
1,5 szklanki mąki owsianej (lub innej bezglutenowej)
3 łyżki ksylitolu
łyżeczka miodu
niecałe 2/3 szklanki oleju kokosowego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu (najlepiej cejloński, a dlaczego pisałam w innym moim poście w dziale porady)
łyżeczka przypraw do piernika
łyżeczka cukru waniliowego lub najlepiej ekstraktu waniliowego
Jajka ubijamy mikserem na dużych obrotach, następnie dodajemy ksylitol i cukier waniliowy nie przestając miksować. Kolejno dodajemy olej kokosowy, wszystkie składniki sypkie i miód. Miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy marchewkę startą na małych oczkach i delikatnie miksujemy lub mieszamy dokładnie łyżką. Masę wlewamy do formy (u mnie keksówka) nasmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 minut (do mokrego patyczka).
Smacznego jesiennego.
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe! Szczególnie te 3 łyżki ksylitolu, czyli E 967.
OdpowiedzUsuńMożna zastosować inny zamiennik słodyczy lub zrobić bez :) Akurat ksylitol jest jednym z najlepszych zamienników cukru.
OdpowiedzUsuńWyszło super:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Smacznego !
OdpowiedzUsuń