Kiedy w sobotę trzeba iść do pracy a po niej coś szybko ugotować... Moja propozycja to jeden z tych przepisów, o których się myśli "to nie może wyjść". Wyszło i to bardzo dobrze. Pizza z patelni, bezglutenowa, w mojej dzisiejszej wersji wegańska, ale dodatki mogą być różne. Bez trudnych zabiegów, smarowania patelni, i tym podobnych. Najprostsza jaką kiedykolwiek robiliście czy będziecie robić. Zapraszam
Składniki na ciasto
- pół szklanki mąki ryżowej (u mnie z brązowego ryżu)
- łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego rafinowanego
- ciepła woda
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz i oregano
Na górę
- pieczarki
- bazylia 4 listki
- papryka
- pomidor
- kiełki rzodkiewki
Mąkę mieszamy z olejem i mała ilością wody, tak, aby ciasto się lepiło i dało formować. Ugniatamy je przez chwilę, następnie przenosimy kulkę ciasta na suchą patelnię (taką nieprzywierającą) gdzie ją rozpłaszczamy i ładnie formujemy w kształt pizzy. Na cieście rozsmarowujemy ok 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz i oregano.
W mojej wersji położyłam na wierzch pieczarki, listki bazyli i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu ok 15 minut aż ciasto zrobi się chrupiące i lekko brązowe a warzywa rozmiękną. Na tak gotową pizze kładziemy pozostałe dodatki, u mnie pomidory i kiełki rzodkiewki.
Porcja takiej pizzy to około 440 kcal
Smacznego !
Wygląda bardzo świeżo, fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper! Od dawna szukałam przepisu na dietetyczna pizze ale tylko ta mi przypadła do gustu :)
OdpowiedzUsuńRobiliśmy wczoraj z mężem, ale .. mało nam zębów nie połamało :) Takie było twarde ciasto. W przepisie napisane jest, że ma się zarumienić, problem w tym, że wtedy jest już twarde, a wcześniej surowe. Czy możesz podpowiedzieć, co zrobić by ciasto było miękkie i chrupiące?
OdpowiedzUsuńNajprostsza i Lekka pizza? Mój patent to pizza na tortilli, z tego przepisu: https://lepiejbiegac.pl/2016/09/pizza-na-tortilli/ :)
OdpowiedzUsuń