Zdążyłam przed świętami, i wrzucam przepis na prosty, wegański sernik. Będzie pasował i na święta i na co dzień. Łatwy do wykonania, nie zajmie dużo czasu. Podstawą jest kasza jaglana, ale dla tych którym nie podchodzą im jagielniki - nie zrażajcie się, smakuje jak sernik z sera. Bez nabiału, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. A smakuje - przekonajcie się.
Składniki na mała blaszkę (ok 16 cm)
Spód:
- 80g daktyli suszonych
- 60g migdałów
- 150g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki kako
- kilka kropel aromatu naturalnego karmelowego (można pominąć)
- łyżka cynamonu
Masa:
- szklanka kaszy jaglanej suchej
- dwie szklanki mleka kokosowego (nie mleczka)
- łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki ksylitolu (ale można spokojnie dać pół szklanki jak ktoś nie lubi słodkich)
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 180 stopni. Zalewamy daktyle wrzątkiem i odstawiamy na ok 20-25 minut. W tym czasie mielimy osobno migdały, osobno płatki owsiane. Mieszamy zmielone w misce razem z kakao i aromatem. Dodajemy namoczone daktyle, do tego ze 3 łyżki wody z daktyli i blendujemy blenderem ręcznym na zwartą, gęstą masę (jak będzie za gęsta dodać więcej wody). Blachę do pieczenia smarujemy olejem koksowym dno wykładamy papierem do pieczenia. Do formy nakładamy masę i dociskamy ją do dna, oraz brzegów formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą kilka razy. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy, aż kasza wszystko wsiąknie (ja doprowadzam do zagotowania pod pokrywą, a następnie gotuję bez pokrywki). Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny, ksylitol, olej kokosowy, cynamon i blednujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Wykładamy masę do foremki z dnem. Posypujemy na wierzchu płatkami migdałowymi lub wedle uznania czymś innym.
Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Smacznego :)
Uwielbiam takie wegańskie ciasta :) Będę musiała zrobić zamiast tego klasycznego!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ciasto wygląda bardzo smakowicie i z chęcią wypróbuję ten przepis! Szkoda, że jest już po świętach, ale myślę że i tak trafi się jakaś okazja to spróbowania czegoś słodkiego ;) Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy!
OdpowiedzUsuńStrasznie kusząco wygląda ;P
OdpowiedzUsuńA jak wygląda! To też jest bardzo ważne bo oczywiście oczami też jemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy, zdrowy deserek. Muszę go dopisać do mojej już długiej listy serników :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńChyba wszystkim tutaj zrobiłaś właśnie smaka na ten sernik. Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje. Koniecznie muszę skorzystać z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńTo racja, sernik wygląda obłędnie. Gdybym tylko miała nieco więcej talentu do pieczenia, to z całą pewnością postarałabym się go upiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda to super!
OdpowiedzUsuńZ tego co widzę to na ten blog naprawdę wchodzi bardzo dużo osób.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.
OdpowiedzUsuńKumpel bardzo dużo powiedział mi o tym blogu. Dużo z tego blogu można się dowiedzieć.
OdpowiedzUsuńJeżeli szukacie sprawdzonej apteki internetowej, to zdecydowanie mogę Wam polecić stronę https://aptekacentrum.lublin.pl , poniewaz uważam, że mają bardzo dobre ceny i ogromny wybór produktów. Jeżeli jesteście zainteresowani to wszelkie informacje znajdziecie na stronie głównej.
OdpowiedzUsuń