czwartek, 6 października 2016

Amarantusianka z malinami i gruszką


Alternatywa dla płatków owsianych na węglowodanowe śniadanko - amaratnus. Ktoś może się zapytać po co bawić się w jakieś cuda, które są droższe i trudniej dostępne od płatków owsianych a w dodatku trudniej się je gotuje. Otóż amarantus posiada wiele zalet - przede wszystkim jest bombą żelaza - zawiera go aż 5 razy więcej niż szpinak. No i nie zawiera glutenu czyli jest odpowiedni dla osób z uczuleniem lub tych, którzy po prostu chcą glutenu unikać. Amarantusianka z owocami nie ma sobie równych.



Składniki
Amarantus nasiona - 3,5 łyżki
2/3 szklanki mleka kokosowego
mała gruszka
2 garście malin
łyżeczka miodu
cynamon, kardamon


Amarantus gotujemy na mleku kokosowym. Mieszamy z łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego), kardamonem i miodem. Ozdabiamy gruszką i malinami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz