czwartek, 6 października 2016

Paluszki marchewkowe z sosem tzatziki


Znacie to uczucie kiedy macie ochotę coś przekąsić, najlepiej coś słonego. Normalnie ludzie sięgają po czipsy, chrupki, paluszki, orzeszki... ale nie o to nam chodzi. Świadomy wybór to coś zdrowego, a więc proponuje sos tzatziki, na bazie jogurtu koziego. Oczywiście można użyć jogurt naturalny, jednak mleko kozie nie ma sobie równych - jest zdrowsze od krowiego, bliższe mleku człowieka. Zostało uznane za żywność funkcjonalną. Ma specyficzny smak, który trzeba polubić, jednak warto się do niego przekonać.



Składniki na sos tzatziki
mały ogórek zielony
jogurt kozi opakowanie 120g
dwa ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
25 g pora lub 1/3 cebuli
sól, pieprz po szczypcie

Ogórka ścieramy na tarce i łączymy z resztą składników. Sos najlepiej podawać z marchewką pocietą w słupki, ale można użyć też inne warzywo (seler, paprykę, co kto lubi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz