czwartek, 6 października 2016
Faszerowane zielone jajka
Etykiety:
awokado,
jajka,
ogórek kiszony,
śniadanie
Ogórki kiszone - źródło probiotyków, jakimi są bakterie kwasu mlekowego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak ważne są one dla naszego organizmu i naszych jelit, a właściwie wpływają na wszystko, nie tylko na dobre trawienie, ale też na nasze zdrowie, skłonności do alergii i rożnych chorób. Oprócz tego są niskokaloryczne i zawierają wiele witamin. Czemu by nie zastosować ich do śniadania?
Należy jednak pamiętać, że kiszonki zawierają dużo soli, więc jeść je z umiarem. W przepisie występuje tylko jeden ogórek więc zagrożenia nie ma .
Składniki
2 jajka
ogórek kiszony
pół awokado
pół cebuli
sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Przekrajany na pół i wyciągamy żółtka. Do żółtek dodajemy awokado i posiekaną cebulę, i blendujemy całość. Na koniec dodajemy drobno pokrojony ogórek kiszony, i tak powstałym farszem nadziewamy jajka. Na talerzu ozdobiłam jeszcze jarmużem i pomidorkami koktajlowymi. Kalorycznie około 300 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz