czwartek, 6 października 2016

Muffinki jajeczne z warzywami


Pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe, które nie musi być tylko jajecznicą/jajkiem na twardo. Moja propozycja to muffinki na słono - z jajek, z dodatkiem papryki i jarmużu. Jarmuż, podobnie jak brokuły, ma wiele zalet przede wszystkim antynowotworowych. Przez długi czas był niedoceniany w kuchni, ale na szczęście wraca do łask. Sezon na jarmuż w pełni, i potrwa do zimy, więc zapraszam do gotowania.



Składniki
2 jajka
2 garście jarmużu (przy małych łapkach mogą być 3 garście)
pół małej papryki czerwonej
mały ząbek czosnku
szczypiorek
sól, pieprz
olej kokosowy


Warzywa kroimy bardzo drobno, mieszamy z roztrzepanymi jajkami, dodajemy przyprawy i powstałą masą napełniamy posmarowane olejem foremki do muffinek. Piec w piekarniku do ścięcia jajek.
Kalorycznie wychodzi ok 260 kcal, idealny początek dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz