wtorek, 11 października 2016

Kokojaglanki


Szybkie ciasteczka na bazie kaszy jaglanej, która absolutnie jest niewyczuwalna. Mocno kokosowe, w smaku identyczne jak ich niezdrowe odpowiedniki. Mega proste w przygotowaniu. Przedstawiam kokojaglanki - lekko twarde z wierzchu, w środku mięciutkie i bardzo smaczne.




Składniki
szklanka kaszy jaglanej
ok 200 g wiórków kokosowych
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki cukru kokosowego (można dać zamiast niego dodatkowe ksylitolu)
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich


Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 2,5 szklankach wody do momentu pochłonięcia całej wody przez kaszę. Blendujemy kaszę i dodajemy wiórki i całą resztę. Mieszamy masę dokładnie i formujemy kulki, które rozpłaszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. Porywam przepis :),ale wiórek to rodzaj męski więc -WIÓRKÓW nie wiórek :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna nazwa i super skład, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marianna, Dziękuje za cenną uwagę :0 W domu zawsze potocznie mówiono wiórek dlatego tak z rozpędu napisane :) Pozdrawiam i smacznego

    OdpowiedzUsuń