środa, 5 października 2016
Krem brokułowy
Kremy są idealną pozycją na kolację. W tym przepisie główną rolę odgrywają brokuły, których zalety można wymieniać bez końca: antynowotworowe, wspomagają odchudzanie, posiadają niski indeks glikemiczny, dobrze wpływają na wzrok i stawy, mają dużo potasu.... przekonałam was? Jeśli tak to lećcie po brokuły i ugotujcie pyszny i prosty krem. Przepis idealny na dwie porcje :)
Składniki
brokuły ok 250 g
jeden średni ziemniak ok 90 g
pół cebuli
łyżeczka masła klarowanego
mleczko kokosowe 18% tłuszczu 4 łyżki
szklanka wody
Brokuły i ziemniaki myjemy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i kurkumy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie posiekaną cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy podsmażoną cebulę i mleczko kokosowe i wszystko blendujemy na krem.
Do dekoracji najbardziej pasują pestki dyni, można też dodać ser kozi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz