Zielono na talerzu ! Pomysł na obiad z kurczakiem, w nieco innej wersji niż zwykły kotlet. Ciekawy i fajny smak nadaje tutaj sos miętowo-cukiniowy, gwarantuje że będzie smakować.
Składniki
pierś z kurczaka (ok 150-180 g)
mała zielona papryka
1/4 cukinii
ząbek czosnku
świeże liście mięty (garść)
mleko kokosowe (napój) - 2 łyżki
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka oleju kokosowego
plaster świeżego imbiru
szczypta kolendy
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
ryż jako dodatek, u mnie jaśminowy
Paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona, smarujemy olejem i oprószamy solą. Kładziemy na foli w piekarniku na ok 25 minut, tak aby się zgrillowała i dało się z niej ściągnąć skórkę. W międzyczasie mięso rozbijamy na cienkie filety, doprawiamy solą i pieprzem. Grillowaną paprykę obieramy ze skóry i blendujemy na pesto razem z pokrojonym czosnkiem, połową imbiru, połową listków mięty i kolendry i sokiem z limonki. Tak powstałym pesto smarujemy fileciki w środku, zwijamy je, tniemy na paski i nadziewamy na wykałaczkę. Grilujemy je w piekarniku ok 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie blendujemy resztę mięty, imbiru, cukinię obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę, kolendrę i mleko kokosowe. Tak powstałym sosem polewamy szaszłyki i ryż. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz