środa, 12 października 2016

Truskawkowy deser ryżowy - trójkolorowy


Jak poprawić sobie humor, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza... Pomóc może coś słodkiego, zdrowego i coś takiego co przypomni letnie ciepłe i długie dni. Propozycja to deser trzykolorowy, truskawkowy na bazie płatków ryżowych, z daktylowo-żytnim dnem. Prosty w wykonaniu, bez dodatku cukru, lekkostrawny za sprawą płatków ryżowych. Przekonajcie się sami.


Podaje porcję, z jakiej wykonałam te dwie szklaneczki na zdjęciach. Idealne dla drugiej połowy albo dla siebie na kolejny dzień


Składniki
spód:
6 łyżek płatków żytnich
6 daktyli suszonych

góra:
4 łyżki płatków ryżowych
200 g truskawek
mleko kokosowe do ugotowania płatków (może być woda ale na mleku smaczniejsze)


Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Płatki ryżowe gotujemy w mleku kokosowym. Namoczone daktyle blendujemy razem z płatkami żytnimi (można dodać 2 łyżki wody z daktyli żeby lepiej się blendowało) i wkładamy na dno kubeczków. 2/3 ugotowanych płatków ryżowych blendujemy z truskawkami. Resztę płatków ryżowych układamy na warstwę daktylowo-żytnia, na którą następnie nakładamy płatki zmiksowane z truskawkami. Do dekoracji można użyć truskawki i mięty. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz