Inspiracją do obiadu były dobrze znane kotlety de vollaile. W mojej wersji bez panierki, ze zdrowym serem kozim, papryką i ogórkami kiszonymi, o których zaletach (przede wszystkim ze względu na probiotyki) już pisałam.
Ilość tłuszczu zredukowana do minimum - pieczone w piekarniku. Przepis bardzo prosty i mały nakład pracy a efekt to smaczny obiad.
Składniki
ok 130 g piersi z kurczaka
pół małej papryki czerwonej
ogórek kiszony
plaster sera koziego (ok 10 g)
dodatki: kasza gryczana niepalona i sałata lodowa z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi
Mięso dzielimy na kawałki i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na środku kładziemy pociętą w słupki paprykę i ogórka kiszonego, oraz ser kozi. Zawijamy w roladki, do przytrzymania można użyć wykałaczek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 30 minut pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz