czwartek, 17 listopada 2016

Aromatyczny kurczak w marynacie miodowo-winnej


Wygląda jak zwykły filet z piersi kurczaka, ale jego aromat i smak jest nie do pokazania na zdjęciu. Przygotowanie bardzo proste, a zachwyci każdego. Kiedy już nie masz pomysłu na kolejny obiad z kurczakiem a nie chcesz się narobić - zapraszam.



Składniki (na 2 porcje)

  • 2 filety z piersi kurczaka (ok 360g)
  • 2/3 lampki wina białego wytrawnego (u mnie prosecco)
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka tymianku
  • ok 4 szczypty soli i pieprzu cayenne
  • brokuł

W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz masła klarowanego. Dodajemy do tego piersi z kurczaka i zostawiamy na około godzinę. Brokuł gotujemy na parze. Marynowane mięso smażymy na patelni z łyżeczką masła klarowanego, pod przykryciem.
Znacie jakiś prostszy przepis na pyszny obiad ?  Chyba nie :)

Kalorycznie 350 kcal

Przepis jest odpowiedni dla diety rozdzielnej, bo nie łączymy tutaj tłuszczy i białek z węglowodanami jakimi są ziemniaki, kasza, czy ryż. Tak jest najzdrowiej i bez dodatkowych centymetrów w pasie. Oczywiście nie ma co przechodzić w skrajności bo sama często jem mięso z węglami, jednak warto o tej zasadzie niełączenia mięsa i węgli pamiętać i wcielać w swoje obiady jak najczęściej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz