środa, 9 listopada 2016

Brukselka z kruszonką


Co bardzo lubię w mojej diecie to jedzenie warzyw, które wcześniej omijałam. Takim warzywem jest brukselka. Po co zawracać sobie nią głowę jak na kolację można zjeść pizze ? Otóż brukselka, podobnie jak inne warzywa kapustowate, zawiera sulforafan, który ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. A do tego z kruszonką smakuje super. To co, możne dzisiaj brukselka zamiast pizzy ?




Składniki
100 g brukselki
łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki mąki gryczanej
starta skórka z połówki cytryny
plasterek świeżego imbiru
chilli,kurkuma,sól i pieprz

Brukselkę gotujemy, a z pozostałych składników wyrabiamy kruszonkę (imbir i skórkę z cytryny ścieramy na tarce). Ugotowana brukselkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Kaloryczność 255 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz