wtorek, 8 listopada 2016

Dwukolorowa roladka kurczakowa ze szpinakiem



Brakuje wam już pomysłu na kurczaka ? Sprawdźcie ten przepis ! Roladka z kurczaka, dwukolorowa, z zielonym środkiem. Nie lubisz jeść szpinaku ? W tym przepisie sprytnie przemycisz go do obiadu i nawet nie poczujesz :) A razem ze szpinakiem zjesz dużą dawkę witaminy C i magnezu.



Składniki (dla 2 osób)
dwie małe piersi z kurczaka (ok 300 g)
2 garście szpinaku
pół cebuli
ząbek czosnku
2 jajka
sól, pieprz , natka pietruszki
brokuł jako dodatek

Mięso mielimy (lub jak ja blendujemy kiedy nie mamy maszynki do mielenia) z czosnkiem i cebulą. Dodajemy jajka, sól, pieprz i pietruszkę i dokładnie mieszamy. Połowę powstałej masy rozkładamy na papierze do pieczenia, a do drugiej połowy dodajemy szpinak (bez łodyżek) i blendujemy razem na "zieloną" masę. Nakładamy ją na tą pierwszą, i zawijamy papier w cukierka (składamy jeden bok do środka, na niego drugi i zawiązujemy końce jak w cukierku). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni 30 minut.
W tym czasie gotujemy na parze brokuły. Podajemy razem.
Kalorycznie dla jeden osoby to ok 350 kcal

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz