czwartek, 3 listopada 2016

Czekoladowe muffinki ze świeżą żurawiną


Czas świeżej żurawiny, więc kolejny przepis. Tym razem pyszne, czekoladowe muffinki bez cukru i jajek. Mocno kakaowe z kwaśnym posmakiem żurawiny. Tajemniczym składnikiem jest burak - zdrowy i niewyczuwalny. Warto przemycać zdrowe warzywa do słodyczy.

Składniki;
dwa gotowane buraki (ok 300 g)
100 g mąki kasztanowej
5 daktyli suszonych
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki ody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (czemu cejloński i dlaczego warto pisałam TUTAJ)
świeża żurawina (na oko około 3 garście)


Daktyle zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie blendujemy je z burakami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Żurawinę kroimy na pół i dodajemy do masy, zostawiamy kilka na górę babeczek. Masę nakładamy do foremek nasmarowanych olejem, obkładamy na wierchu resztką żurawiny i pieczemy w piekarniku 50 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

2 komentarze:

  1. Odrobinę oryginalne połączenie ale chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam i proszę dać znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń