wtorek, 8 listopada 2016

Krem z pora i ziemniaków


Uwielbiam zupy - kremy, odpowiednio gęste, rozgrzewające i sycące. Tym razem wersja z ziemniakami i porem, oraz dużą dawką przypraw. Poza smakiem potężna dawka witamin, i działanie odkwaszające. Zapach i smak obłędny !




Składniki (dla 2 osób)
4 ziemniaki - ok 350 g
por (ok 150-200 g)
2 łyżeczki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
2 plasterki imbiru
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy : sól, kurkuma, tymianek, kminek, lubczyk, pieprz cayenne, kozieradka, bazylia

Wlewamy 3 szklanki wody do garna i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy tymianek, kurkumę, kozieradkę i kminek, mieszamy i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i łyżeczkę masła klarowanego. Drugą łyżeczkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy pokrojony w paski por. Podsmażony por dodajemy do zupy razem ze startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lubczykiem, pieprzem cayenne i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię. Można ozdobić pestkami dyni :)



2 komentarze:

  1. Widzę że mamy sporo wspólnego - ja też skończyłam budownictwo, nosze okulary, prowadzę bloga kulinarnego, interesuję się fotografią i zdrowym trybem życia, podróżuję, mam bardzo podobny blat/stolik a w domu czeka na zjedzenie zupa krem z pora i ziemniaków. Przypadek? ;) tylko nie mów że jesteś z Pomorza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha, super ! ale jednak coś na różni - ja Dolnoślązaczka :) pozdrowienia dla bratniej duszy :)

    OdpowiedzUsuń