wtorek, 1 listopada 2016

Pieczarki faszerowane kurczakiem i papryką


Na chwilę oderwałam się od świątecznych obowiązków by przygotować obiad. Propozycja to pieczarki faszerowane mięsem z piersi kurczaka i papryką, podane z batatem. Tak pomarańczowo jak to zwykle na jesień.

Składniki
7 pieczarek (można zrobić z takich większych - wtedy proporcjonalnie mniej, ja miałam do dyspozycji tylko te zwykłe)
pierś z kurczaka 100 g
1 jajko
1/4 papryki czerwonej
szczypiorek
szczypta soli i pieprzu

Pieczarki dokładnie myjemy i wydrążamy środek. Mięso i paprykę kroimy w kosteczkę i blendujemy. Dodajemy jajko, szczypiorem i przyprawy i dokładnie mieszamy. Napełniamy wydrążone pieczarki farszem i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem. U mnie podane z batatem gotowanym na parze.
Kalorycznie ok 400 kcal.

2 komentarze: