Pyszna, aromatyczna, na święta ale też i na cały rok. Tarta na owsianym spodzie, z masłem orzechowym i jabłkami - smakuje wyśmienicie i do tego świetnie się prezentuje. Przepis jak zwykle bardzo prosty, bez glutenu i bez białego cukru.
Składniki
- 2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki mąki z tapioki
- jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- masło orzechowe piernikowe Primavika (można użyć też zwykłego masła orzechowego, ale wtedy smak będzie mniej świąteczny :))
- 2 jabłka
- cynamon
Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. Przesypujemy do miski razem z mąką z tapioki, szczyptą soli i łyżeczką cynamonu i mieszamy. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i miód i wyrabiamy ręcznie ciasto, tak aby składniki się dobrze wymieszały. Formę do tarty ok 21 cm smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej ciasto, dociskając je do dna i brzegów. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na ćwiartki a następnie cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy masłem orzechowym a następnie układamy plasterki jabłek w formę kwiatu. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Masło orzechowe piernikowe Primavika można kupić w sklepach Piotr i Paweł, Real, Stokrotka a także w sklepach ze zdrową żywnością.
Smacznego !
Musi być przepyszna. Już czuję ten zapach cynamonu i jabłek :)
OdpowiedzUsuń