sobota, 17 grudnia 2016

Owsiana tarta bezglutenowa z jabłkami i masłem orzechowym


Pyszna, aromatyczna, na święta ale też i na cały rok. Tarta na owsianym spodzie, z masłem orzechowym i jabłkami - smakuje wyśmienicie i do tego świetnie się prezentuje. Przepis jak zwykle bardzo prosty, bez glutenu i bez białego cukru.




Składniki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • masło orzechowe piernikowe Primavika (można użyć też zwykłego masła orzechowego, ale wtedy smak będzie mniej świąteczny :))
  • 2 jabłka
  • cynamon


Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę. Przesypujemy do miski razem z mąką z tapioki, szczyptą soli i łyżeczką cynamonu i mieszamy. Dodajemy jajko, roztopiony olej kokosowy i miód i wyrabiamy ręcznie ciasto, tak aby składniki się dobrze wymieszały. Formę do tarty ok 21 cm smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej ciasto, dociskając je do dna i brzegów. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach.


W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je na ćwiartki a następnie cienkie plasterki. Upieczony spód smarujemy masłem orzechowym a następnie układamy plasterki jabłek w formę kwiatu. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Masło orzechowe piernikowe Primavika można kupić w sklepach Piotr i Paweł, Real, Stokrotka a także w sklepach ze zdrową żywnością.
Smacznego !




1 komentarz:

  1. Musi być przepyszna. Już czuję ten zapach cynamonu i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń