Tym razem świątecznie na słono. Zdrowsza alternatywa bezglutenowa dla krokietów, czy pierogów. Bezglutenowe krokiety z farszem z grzybów, cukinii i bakłażana, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy, który jest niskokaloryczny i dobrze się formuje. Prezentują się super i na pewno wywołają zaciekawienie wśród rodziny.
Składniki (na 6 krokietów)
- 6 sztuk papieru ryżowego
- pół cukinii
- 1/3 bakłażana
- pół cebuli
- 200 g pieczarek
- sos sojowy bezglutenowy (tamari)
- sól, pieprz
- łyżeczka masła klarowanego
Cukinię i bakłażana kroimy w drobna kostkę i gotujemy w wodzie około 10 minut (aż będą miękkie). Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy cebulę, pieczarki,cukinię i bakłażana, dodajemy po wie szczypty soli i pieprzy i smażymy przez 10 minut. Do głębokiego talerza wlewamy gorącą wodę i namaczamy papier ryżowy około 10 sekund, aż zmięknie i będzie się dobrze formował. Kładziemy go na suchym talerzu, nakładamy na niego farsz, dodajemy kilka kropel sosu sojowego i zwijamy w krokiecik.
Smacznego !
Bardzo fajny pomysł, ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie i przepis też niczego sobie. Szkoda, że zdjęcia wygasły.
OdpowiedzUsuńDzięki za "cynk", zdjęcia już odświeżone ! :)
OdpowiedzUsuń