sobota, 31 grudnia 2016

Szpinakowe roladki z łososiem, serem kozim i chrzanem FIT


W ostatni dzień roku mam propozycję na świetną przekąskę na zabawę sylwestrową lub na inne okazje. Przekąska znana już w internecie ale w mojej wersji zgodnie z moimi zasadami żywienia -  bez glutenu, bez nabiału krowiego, bez sztucznych konserwantów. Przygotowanie bardzo proste! Każdemu wyjdzie!



Składniki

  • paczka świeżego szpinaku 250 g (można użyć mrożony ale świeży jest zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze)
  • 3 duże jajka
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g serka koziego do smarowania
  • chrzan świeży
  • przyprawy - sól, pieprz i gałka muszkatołowa mielona
  • łyżeczka soku z cytryny


Szpinak myjemy, odcinamy większe łodyżki, wrzucamy go partiami na SUCHĄ patelnię aby odparował wodę i zwiędł. Tak przygotowany szpinak odsączmy z wody i przekładamy do miski, dodajemy żółtka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i sok z cytryny. Blendujemy w malakserze lub blenderem ręcznym. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą szpinakową i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, żeby składniki się wymieszały.
Na blachę do pieczenia kładziemy papier do pieczenia, a następnie wylewamy na niego masę. Wygładzamy ją łyżką, tak aby utworzyć prostokąt o szerokości blachy. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut (bez termoobiegu w 180 st). Biszkopt nie może się za mocno upiec bo będzie pękał przy zwijaniu. Musi się lekko zarumienić. Wyciągamy biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia (wtedy lepiej będzie też odchodził od papieru)

Serek kozi mieszamy ze startym chrzanem i smarujemy po wierzchu szpinakowego biszkoptu, następnie układamy plastry łososia i zwijamy w roladę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na ok 1-2 godziny.
Po tym czasie kroimy z lekko pochyłe plastry.
Gotowe!
Z okazji Nowego Roku życzę wszystkim czytelnikom przede wszystkim zdrowia ! Jak będzie zdrowie to z resztą już sobie damy radę :) No i utrzymania postanowień noworocznych - którymi np może być wielka zmiana naszej dotychczasowej diety na zdrową wersję, od czego wszystkich zachęcam.
A na dzisiejszy wieczór - nie przesadzajmy z alkoholem i pijmy dużo soku z cytryny!


1 komentarz:

  1. Naprawdę taka rolada jest idealna na święta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń