Na diecie bezglutenowej wcale nie trzeba zapominać o panierce. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną i chrupiącą panierkę bezglutenowa - z płatków owsianych i mieszanki ziół. Podane z plastrami buraka z dressingiem...mhmm brzmi jak z karty drogiej restauracji :) Zafundujmy sobie taki obiadek we własnych 4 ścianach.
Składniki
- filet z piersi indyka ok 150 g
- płatki owsiane bezglutenowe - 1 łyżka
- 3/4 łyżeczki oleju kokosowego
- pół gotowanego buraka
- 3 łyżki mleka kokosowego (np Ecomil)
- koperek świeży
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy : sól, pieprz, bazylia, rozmaryn
Płatki owsiane mieszamy w miseczce z posiekanym koperkiem i przyprawami. Mięso myjemy, oczyszczamy i dzielimy na plastry lub cienki filet który zanurzamy w mleku kokosowym a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym olejku kokosowym z obu stron.
Buraka ugotowanego (lub surowego którego gotujemy) kroimy w plastry. Mieszamy oliwę z przyprawami: sól pieprz rozmaryn i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i polewamy dressingiem buraki. Porcja ok 400 kcal
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł na panierkę :) I do tego pięknie podane ;)
OdpowiedzUsuń