sobota, 14 stycznia 2017

Filet z indyka w panierce owsiano-ziołowej z burakami


Na diecie bezglutenowej wcale nie trzeba zapominać o panierce. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną i chrupiącą panierkę bezglutenowa - z płatków owsianych i mieszanki ziół. Podane z plastrami buraka z dressingiem...mhmm brzmi jak z karty drogiej restauracji :) Zafundujmy sobie taki obiadek we własnych 4 ścianach.


Składniki

  • filet z piersi indyka ok 150 g
  • płatki owsiane bezglutenowe - 1 łyżka
  • 3/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • pół gotowanego buraka
  • 3 łyżki mleka kokosowego (np Ecomil)
  • koperek świeży
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy : sól, pieprz, bazylia, rozmaryn


Płatki owsiane mieszamy w miseczce z posiekanym koperkiem i przyprawami. Mięso myjemy, oczyszczamy i dzielimy na plastry lub cienki filet który zanurzamy w mleku kokosowym a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym olejku kokosowym z obu stron.
Buraka ugotowanego (lub surowego którego gotujemy) kroimy w plastry. Mieszamy oliwę z przyprawami: sól pieprz rozmaryn i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i polewamy dressingiem buraki. Porcja ok 400 kcal

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł na panierkę :) I do tego pięknie podane ;)

    OdpowiedzUsuń