czwartek, 12 stycznia 2017

Śniadaniowy omlet warzywny



Dzień dobry ! Kiedy na Białkowo-tłuszczowe śniadanie mamy dosyć jajecznicy - zróbmy omlet. Na słono, z warzywami. Przygotowanie bardzo szybkie - w sam raz gdy mamy mało czasu.



Składniki

  • 2 jajka Mki
  • plasterek dobrej jakości szynki 
  • pół czerwonej papryki
  • świeży koperek
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól i pieprz

Na patelni (najlepiej głębokiej i o niedużej średnicy wtedy omlet będzie puszysty) rozgrzewamy masło klarowane i podpiekamy pokrojoną szynkę. W misce mieszamy jajka, pokrojoną w kosteczkę paprykę, posiekany koperek i przyprawy. Masę wylewamy na patelnię z masłem i szynką, przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu aż cała masa się zetnie. Wtedy przewracamy patelnię z pokrywką do góry nogami i z pokrywki zsuwamy omlet na drugą stronę, która również smażymy jeszcze chwilę pod przykryciem. To mój patent na puszyste omlety.
Kalorycznie ok 290 kcal
Talerzyk od
brakuje mi takiego z napisem na słono :) Dobrego dnia ! Z takim śniadaniem na pewno taki będzie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz