wtorek, 17 stycznia 2017

Mandarynkowe kociołki z płatkami z amarantusa


Coś dla dużych i małych. Na śniadanie lub przekąskę. Zdrowe, bez cukru, bez glutenu i w dodatku z dawką witamin i minerałów. Nadzienie z płatków z amarantusa z kakao i cukrem kokosowym. Przygotowanie bajecznie proste.

Składniki

  • 3 mandarynki
  • 3 łyżki płatków z amarantusa
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • 1,5 łyżeczki kakao bezglutenowego

Płatki z amarantusa zalewamy mlekiem i gotujemy do wsiąknięcia całego mleka. Mieszamy następnie z cukrem i kakao. Mandarynki obieramy i odkrawamy w około 2/3 wysokości górę. Nakładamy masę amarantusową i przykrywamy odciętą częścią. Na górze formujemy kuleczkę z masy.
Talerzyk od nadzwyczajnie.pl
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Fajne, takie czapeczki :) I nadzienie na pewno pyszne. Super pomysł na deser.

    OdpowiedzUsuń