poniedziałek, 2 stycznia 2017

Krem marchewkowo-pomarańczowy


W nowym roku pierwszy przepis to coś co posmakuje każdemu i jest idealne na mroźne dni. Kolejna propozycja na moje ukochane kremy. Tym razem na pomarańczowo, z dużą dawką beta karotenu a przy okazji witaminy C. Krem z marchewek, pomarańczy, z dodatkiem imbiru i mleczka kokosowego. W sam raz na początek roku !




Składniki (dla 2 osób)

  • 4 duże marchewki - ok 450 g
  • pomarańcza
  • 2 szklanki wody
  • kawałek imbiru świeżego
  • 1/2 pora
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki mleczka kokosowego 18%
  • przyprawy : sól, pieprz, kurkuma, curry, majeranek, gałka muszkatołowa i papryka czerwona ostra
  • łyżeczka masła klarowanego

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy poszatkowany por, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno imbir, z dodatkiem 1/3 łyżeczki papryki ostrej.
Kiedy marchewki będą miękkie dodajemy warzywa z patelni oraz po szczypcie każdej z przypraw (soli 2 szczypty) i blendujemy blenderem ręcznym na krem. Garnek stawiamy jeszcze na chwilę na ogień, w tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy (powinno wyjść ok 1/3 szklanki). Ściągamy zupę z ognia, dodajemy sok pomarańczowy i mleczko kokosowe i mieszamy.
Kalorycznie jedna porcja ok 180 kcal
Smacznego :)

2 komentarze: