środa, 4 stycznia 2017

Pucharek jogurtowy z owocami i otrębami


Kiedy na śniadanie tylko owsianka na przemian z jajecznicą... albo gdy uwielbiacie jogurty owocowe a chcecie uniknąć ukrytych tam cukrów i substancji konserwujących... Proponuje efektowny pucharek jogurtowy! Wygląda smakowicie i tak też smakuje. Jest dobrym akcentem na poprawę humoru rano i dodatkowo jest zdrowy.




Składniki

  • opakowanie jogurtu koziego naturalnego (ok 125 g). Można użyć jogurt krowi, ale kozi jest zdrowszy,
  • otręby owsiane - 3 łyżki
  • płatki migdałowe - łyżka
  • żurawina suszona (bez cukru) - 1 łyżka
  • kakao gorzkie bezglutenowe - 1 łyżeczka
  • miód naturalny - 1 łyżeczka
  • mrożone porzeczki - garść

Jogurt mieszamy z miodem i dzielimy na pół. Połowę wlewamy do pucharka lub szklanki, do drugiej połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na białą część jogurtu w szklance układamy 2 łyżki otrębów, pół łyżki płatków migdałowych i żurawiny. Następnie przekładamy na to drugą część jogurty z kakao. Na wierzch dajemy resztę otrębów, żurawiny, płatków migdałowych oraz porzeczki.
Porcja to ok 350 kcal
Smacznego

1 komentarz:

  1. Wygląda jak deser, więc takie królewskie śniadanie byłoby świetne ;)

    OdpowiedzUsuń