Jestem mięsolubna ale czasami lubię odpocząć od mięsa. Tak powstał przepis na zielone spaghetti, bezmięsne i bezglutenowe i w dodatku z dużą porcją warzyw i zielonym pesto. Dodatek spiruliny zwiększy odporność organizmu w te zimne dni.
Składniki
- 40 g makaronu ryżowego Vermicelli
- ząbek czosnku
- pół zielonej papryki
- pół cukinii lub bakłażana
- szpinak mrożony 25 g
- 5 pomidorków cherry
- natka pietruszki
- łyżka pestek dyni
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka spiruliny
- sól, pieprz, oregano
Czosnek podsmażamy na 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Następnie blendujemy go z rozmrożonym szpinakiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i spiruliną. Można dodać trochę wody jeżeli masa będzie za gęsta.
Cukinię, paprykę i pomidorki kroimy na kosteczkę i podduszamy na 1/2 łyżeczce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Makaron zalewamy wrzątkiem na 5-6 minut. Odcedzamy i mieszamy z zielonym pesto i warzywami.
Tak wygląda przed pomieszaniem :
A tak po:
Kalorycznie ok 390 kcal
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz