czwartek, 19 stycznia 2017

Zielone spaghetti ryżowe z warzywami WEGE


Jestem mięsolubna ale czasami lubię odpocząć od mięsa. Tak powstał przepis na zielone spaghetti, bezmięsne i bezglutenowe i w dodatku z dużą porcją warzyw i zielonym pesto. Dodatek spiruliny zwiększy odporność organizmu w te zimne dni.

Składniki

  • 40 g makaronu ryżowego Vermicelli
  • ząbek czosnku
  • pół zielonej papryki
  • pół cukinii lub bakłażana
  • szpinak mrożony 25 g
  • 5 pomidorków cherry
  • natka pietruszki
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka spiruliny
  • sól, pieprz, oregano


Czosnek podsmażamy na 1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Następnie blendujemy go z rozmrożonym szpinakiem, pestkami dyni, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i spiruliną. Można dodać trochę wody jeżeli masa będzie za gęsta.
Cukinię, paprykę i pomidorki kroimy na kosteczkę i podduszamy na 1/2 łyżeczce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Makaron zalewamy wrzątkiem na 5-6 minut. Odcedzamy i mieszamy z zielonym pesto i warzywami.
Tak wygląda przed pomieszaniem :

A tak po:

Kalorycznie ok 390 kcal
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz