piątek, 17 lutego 2017

Fit pączki z piekarnika z nadzieniem daktylowym


Coś na zbliżający się tłusty czwartek. Pączki, a właściwie muffinki, na bazie twarogu, bez glutenu, bez cukru, bez dżemu w środku. Pieczone w piekarniku a nie smażone w oleju. Ani w smaku ani w wyglądzie nie są może podobne do pączków ale nie zmienia to faktu że są dobrą alternatywą na tłusty czwartek.

Składniki na 8 pączków

  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 jajko + 3 białka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 300 g twarogu chudego sypkiego
  • daktyle suszone lub świeże - 8 sztuk
  • 8 łyżek bezglutenowych płatków owsianych


Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem. W misce łączymy sypki twaróg z mąką, jajkiem, ksylitolem. Płatki mielimy na mąkę i dodajemy do miski, miksujemy masę aby składniki się połączyły. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy pianę do masy twarogowej i mieszamy szpatułką aby wszystko się połączyło.
Do foremek na muffinki (chyba że macie jakieś inne foremki co bardziej będą przypominać kształt pączków - ja niestety nie mam) wykładamy łyżkę masy, następnie układamy jeden daktyl świeży albo suszony który się moczył we wrzątku, następnie przykrywamy to drugą łyżką masy. Ze składników wychodzi 8 babeczek. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut na podwójnej grzałce + 5 minut na termoobiegu. . Patyczek powinien być suchy
Zostawić pączusie do ostudzenia i się zajadać. Smacznego !


1 komentarz:

  1. Ooo, super propozycja! Twaróg zawsze mnie w takich wypiekach przekonuje, a ten dodatek mąki kasztanowej sprawia, że jeszcze bardziej mam ochotę na te muffiny! :D

    OdpowiedzUsuń